Project Feature: Oxley House

Welcome to our recently completed raise and build under project in Holland Park. 

Designed by Neo Building Design, our team transformed this 3-bedroom, 1-bathroom Queenslander into a spacious 4-bedroom, 3-bathroom home, featuring an outdoor pool, multiple outdoor living areas, study, laundry, two living areas and an open-plan kitchen and dining area.

In addition to the raise and build under, we also built a large extension to the rear of the home to allow additional space for our clients. 

The updated home takes inspiration from the Hamptons, with open-plan living prioritised throughout the design. We ensured a seamless transition from inside to out, with sliding stacker doors used so our clients could open the home up whenever they desired. 

The Finer Details

In keeping with the Hamptons-style, the kitchen features shaker-style cabinetry, YDL stone and gold tapware, with extensive views of the backyard.

On the ground floor, we installed burnished concrete floors with a blackbutt timber staircase featuring exposed treads and painted fronts for a classic look. The staircase leads up to the second storey where we laid hoop pine timber to match the home’s existing flooring.

Upstairs, we also restored the original stained glass windows as a nod to the home’s heritage history.

Outdoor Living

An extreme slope meant the front of our client’s block had been largely unused. In order to maximise this area, we installed a double garage and in-ground pool with travertine surrounds, essentially doubling the client’s existing outdoor space. A large open-plan deck opens onto this area, adding a breathtaking outdoor living area to the home, with views of the street. 

To fit the streetscape, we maintained Queenslander cladding on the exterior, using timber weatherboard to ensure continuity. All decks were lined with spotted gum and the balustrades were painted to fit the overarching style.

Challenges

One of the biggest challenges in this build was the difficult access to the property. The addition of the double garage and pool at the front of the build restricted access to the rest of the site. There was also no nature strip, and the home was built to boundary so there was no side access either.

We therefore had to deliver all materials to the driveway and hand-load them up a narrow set of stairs. Rubbish removal was a challenge for the same reason – there was nowhere on site to store a skip, so we had to manually load rubbish onto a truck for tip runs. 

Difficult access, coupled with one-way road access, meant we were unable to connect power or erect a temporary power pole onsite, which saw us complete the entire project with no power, working off a generator alone.

The complexity of this project required a builder with outstanding experience and extensive technical knowledge, and our exceptional team were more than up to the challenge.

The Results

We worked closely with our clients to deliver a fantastic finish while adhering to their budget and timeline. We used elements like VJ sheeting to maintain a connection to the traditional while upgrading to modern materials for longevity.

Our team overcame many challenges to deliver a high-quality home that exceeded our client’s expectations. We would like to extend a huge thank you to all of the partners, contractors and suppliers who had a hand in bringing this project to life. We are so proud of the results and pleased to announce our clients are just as delighted.

____

If you’re looking to undertake a home renovation similar to our project in Holland Park, get in touch with the expert team at King Builders today!

To chat with us about building your dream home, get in touch with our team.